Novosti
Zmija na vratima?!
Objavljeno: 10.07.2015 u 11:17

Zmija na vratima?!

Ne želite zmiju u svojoj blizini?Nudimo Vam jednostavno i učinkovito rješenje! PROTECT Z je prirodni rastjerivač u obliku granula koji se nanosi na područje gdje ne želite zmije.

Zmije u Republici Hrvatskoj

Od 15-ak vrsta zmija koliko ih živi na području Hrvatske samo njih tri otrovne suza čovjeka: poskok, planinski žutokrug i riđovka. 

Najčešće napadaju samouvjerene 'lovce na zmije'. Savjetujemo vam zato da zmije, ma koliko vjerovali u svoje sposobnosti ne pokušavate loviti.

Kako prepoznati otrovnu zmiju?

Poskok, planinski žutokrug i riđovka, zmije su koje spadaju u rod ljutica (Vipera), a prepoznatljive su po specifičnoj šari na leđima kao i glavi koja je svojom širinom jasno odvojena od vrata. 

Riđovka je pak, što se boje tiče malo drugačija. Može biti crna ( potpuno) , a može imati i niz isprekidanih poprečnih pruga. 

Zašto ne ubijati zmije?

Zmije kao i sva ostala živa bića zaslužuju pravo na život. U prirodi imaju važnu ulogu jer se hrane sisavcima poput miševa, voluharica, rovki i ostalim sitnim sisavcima koji u slučaju pretjeranog razmnožavanja mogu postati ozbiljan problem. Zbog toga neke prirodne zakonitosti jednostavno treba poštovati.

Susret sa zmijom

Umjesto ubijanja, zmije, ako ih susretnete vrlo lako možete uplašiti i potjerati. Poznato je da one vrlo dobro osjete vibriranje tla i udaranjem po tlu ( npr. štapom) zmiju ćete otjerati. 

Također, prilikom boravka u prirodi dobro pripazite gdje sjedate, a ukoliko na njih naiđete, a želite ih promatrati udaljite se minimalno dva metra. Želite li pak imati trofej fotografirajte ih, ali oprezno. Bez naglih pokreta. 

Stručnjaci savjetuju da udaljenost između fotografa i zmije ne bi trebala biti manja od dvije duljine njezina tijela.

Što učiniti ako vas ugrize zmija otrovnica? 

Najvažnije je ostati pribran i ne paničariti jer od ugriza zmija otrovnica u Hrvatskoj ne umire se često. Nazovite 112 i zatražite pomoć. 

Zaboravite na osvetnički pohod. Zmiju ne pokušavajte loviti ili tome slično jer postoji mogućnost da još nekoga ugrize.

Rana od ugriza neka slobodno krvari, možete je isprati odnosno dezinficirati ako imate s čim, ali nikako ne pokušavajte iz nje sisati otrov. Kada dođete do liječnika on će vam dati protuotrov.

 

Povratak

Postani Buteo distributer

Otvarate tvrtku za pružanje DDD usluga, poljoprivrednu ljekarnu ili veterinarsku ambulantu? Zainteresirani ste za naše proizvode? Obratite nam se s povjerenjem u ostvarenje uspješne poslovne suradnje!

Postani distributer

O nama

Buteo d.o.o. je tvrtka registrirana za obavljanje djelatnosti prometa na veliko opasnih kemikalija. Zahvaljujući stručnim znanjima i dugogodišnjem iskustvu djelatnika na sličnim ili istim poslovima tvrtka u najkraćem mogućem roku ispunjava zahtjeve kupaca i dobavljača.

Pročitaj više